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Philadelphia Board of Ethics 

Non-Public General Counsel Opinion No. 2014-505 

 
     October 20, 2014 

 

Re: Wedding-Related Gifts Given Between City Employees  
 

Dear City Employee: 

 

You have requested a non-public advisory opinion about how the City ethics laws 

restrict your ability to give and accept gifts related to the upcoming wedding of your 

friend, a City employee in your City agency who is marrying an individual who lobbies 

your City agency. Specifically, you asked whether you may give the couple a wedding 

gift and whether you may accept a gift from them for being a member of the wedding 

party. For the reasons discussed below, the City gift law does not prohibit you from 

providing a wedding gift to the couple or accepting a gift from them, and it does not limit 

the value of these gifts.  

 

I. Facts Provided 

 

You have provided the facts that are stated here. You are an employee of a City 

agency and report directly to the head of your City agency. Your primary duty for the 

head of your City agency is working on City financial matters. You will be a member of 

the wedding party in the October wedding of a friend, Person A, whom you have known 

for many years. You do not anticipate that the wedding or the reception, which you plan 

to attend, will require a ticket or entrance fee. You and Person A grew up in the same 

area and went to high school together. Person A works for the same City agency as you. 

Person A’s future spouse lobbies officials in your City agency. You would like to give 

Person A and Person A’s future spouse a wedding gift. You also anticipate that they may 

offer you a gift because you are participating in their wedding as a member of the 

wedding party. 
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You interface with many officials in your City agency, including Person A’s 

supervisor, in your work. Person A’s work does not overlap with your City work. You 

and Person A do not seek official action from one another in your jobs with your City 

agency, and you do not recall working on any projects or official matters with Person A. 

In the past, Person A may have contacted you to request technical information about the 

financial information you work with in your City position. Neither you nor Person A are 

able to affect each other’s financial interests through official action. You and Person A do 

not have the authority to make decisions about hiring or compensation that could affect 

the other. These are matters only within the purview of the respective supervisors for 

whom you work. You and Person A socialize outside of work.  

 

The extent of your contact with Person A’s future spouse in your work for your 

City agency is a single request during the last year for information regarding the financial 

information you work with in your City position. You often respond to similar requests 

from members of the general public. Person A’s future spouse did not ask for you to take 

any action. Person A’s future spouse has not sought any official action from you, and you 

cannot substantially affect the financial interests of Person A’s future spouse through 

official action as a City employee.    

 

II. Jurisdiction  

 

The Board of Ethics has jurisdiction to administer and enforce all Philadelphia 

Home Rule Charter (“Charter”) provisions and ordinances pertaining to ethical matters, 

including the City Code gift restriction. Charter §4-1100. The Charter and the 

Philadelphia Code (“Code” or “City Code”) authorize the Board to render advisory 

opinions concerning a City officer’s or employee’s proposed future conduct. Charter §4-

1100; Code §20-606(1)(d). Board of Ethics Regulation 4 describes the procedures related 

to seeking an advisory opinion and for requesting reconsideration of a General Counsel 

opinion. Board Regulation 4, ¶¶ 4.0, 4.24.  

 

III. Discussion 

 

The wedding-related gift-giving scenarios that you have asked about require 

application of the City Code gift restriction.
1
 

 

 

 

 

                                                      
1
 The Charter gratuity restriction, which prohibits a City employee from soliciting or accepting a gratuity 

for any act or omission in the course of the employee’s public work, is not discussed in detail here 

because nothing in the facts you provided indicates that the proposed wedding/reception attendance or 

wedding party gift would be for any of your actions as a City employee. See Charter §10-105.  
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A. City Code Gift Restriction 

 

In a recent advisory Opinion, the Board explained that the newly-amended City 

Code gift restriction limits gifts
2
 to City officers and employees from persons (1) who are 

seeking official action from a gift-receiving City officer or employee; or (2) who have a 

financial interest at the time, or in close proximity to the time the gift is received, that the 

gift-receiving City officer or employee is able to substantially affect through official 

action. Board Opinion 2014-003 at 4; see also Code §20-604(1)-(2). The Board referred 

to these two categories of potential gift-givers by the shorthand “restricted sources” for 

the sake of convenience. Board Opinion 2014-003 at 4.  

 

A City employee may not accept any gifts of money
3
 from a restricted source and 

may only accept non-cash gifts worth $99 or less in the aggregate in a calendar year. 

Code §20-604(1). Reciprocally, restricted sources for a City employee may not offer or 

provide any gifts of money or non-cash gifts worth more than $99 in the aggregate in a 

calendar year to a City officer or employee. Code §20-604(2). In contrast, the City gift 

law does not apply to limit the value of gifts to City employees from persons who are not 

restricted sources, and such persons may provide gifts of money and non-cash gifts worth 

more than $99 in the aggregate in a calendar year to a City employee. Board Opinion 

2014-003 at 5-6. For this reason, it is important to determine whether the proposed gift-

giving you have asked about would involve restricted sources. It is also necessary to 

consider whether any exemptions provided by the gift law apply. 

 

1. Attending the Wedding and Reception 

 

You plan to attend Person A’s wedding and reception and to participate in the 

wedding as a member of the wedding party. The gift restriction lists certain non-cash 

gifts that a City officer or employee may accept, but not solicit, in values greater than $99 

notwithstanding the fact that the person giving the gift is a restricted source. Board 

Opinion 2014-003 at 4; see also Code §20-604(3).  One of the listed exemptions is for the 

acceptance by a City officer or employee of a gift of free attendance at an event 

celebrating a major life event of another individual for which attendees do not have to 

purchase a ticket. Code §20-604(3)(e). The Board has advised that a wedding reception 

qualifies for the exemption “because marriage is a major life event, and the reception is 

not a ticketed event.” Board Opinion 2014-003 at 4; see also Code §20-601(15) (defining 

“major life event” to include marriage). Based on the information you have provided, the 

wedding reception of Person A qualifies for the major life event exemption of the gift 

                                                      
2
 A gift is anything of value given to or for the benefit of a City officer or employee, unless consideration 

of equal or greater value is received. Code §20-601(10). 
3
 Gifts of money include cash, checks, money orders, and pre-paid debt, gift and credit cards. Code §20-

601(16). 
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restriction. Thus, the gift law does not restrict your attending the wedding reception and 

receiving the food, drink, and entertainment that are offered there.  

 

2. Giving a Wedding Gift to a City Employee 

 

You would like to provide a wedding gift to Person A and Person A’s future 

spouse. Based on the information you have provided, you do not seek official action from 

Person A in Person A’s capacity as an employee of your City agency, and you do not 

have a financial interest that Person A is able to substantially affect through official 

action as a City employee. As such, you are not a restricted source for Person A. The fact 

that Person A’s future spouse would also be a recipient of the wedding gift does not 

implicate the City gift restriction because that individual is not a City officer or 

employee. See Code §20-601(18) (defining “City officer or employee”). Accordingly, the 

City gift restriction does not limit the value of the wedding gift you are permitted to give 

Person A and Person A’s future spouse.  

 

3. Receiving a Wedding Party Gift As a City Employee 

 

You anticipate that Person A and Person A’s future spouse will give you a gift 

because you are participating as a member of the wedding party in their wedding. Based 

on the facts you have provided, neither Person A nor Person A’s future spouse has a 

financial interest that you are able to substantially affect through official action as a City 

employee. In addition, neither Person A nor Person A’s future spouse is seeking from you 

official action, which is defined as an “act or omission taken by an officer or employee in 

his or her official capacity that requires discretion and is not ministerial in nature.” Code 

§20-601(17). Your prior interactions with the couple in your official capacity have been 

limited. Person A may have asked you about technical information regarding the 

financial information you work with as a City employee, and Person A’s future spouse 

once asked you a question related to the financial information with which you work as a 

City employee. Past requests for information do not qualify as Person A or Person A’s 

future spouse seeking official action from you. As such, Person A and Person A’s future 

spouse are not restricted sources for you, and the City Code gift restriction does not limit 

the value of the gift you are permitted to accept from them.  

 

B. The State Ethics Act 

 

The State Ethics Act, 65 Pa.C.S. §1101 et seq., imposes restrictions on public 

employees related to gifts and financial disclosure that are in addition to and different 

from those imposed by City ethics laws. The State Ethics Act applies to “public 

employees,” and the determination of whether you are a public employee for purposes of 
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the Act is based on your job responsibilities.
4
 The Board’s authority to give advice 

regarding the State Ethics Act is limited, and guidance from the Board regarding the State 

Ethics Act is not binding on any person and does not provide any protection against 

penalties or sanctions for a violation of the Act. Board Regulation 4, ¶4.4. You may seek 

and rely upon an opinion from the State Ethics Commission or a non-confidential opinion 

from the City Solicitor to provide protection from enforcement or penalties imposed for a 

violation of the Act. See 65 Pa.C.S. §§1107(10)-(11), 1109(g). For these reasons, the 

provisions of the State Ethics Act that may be relevant to your inquiry are merely 

outlined below. 

 

The State Ethics Act prohibits a public employee from soliciting or accepting a 

gift based on the understanding that the public employee’s official action would be 

influenced by the gift. 65 Pa.C.S. §1103(b)-(c). In terms of financial disclosure, the State 

Ethics Act requires a public employee to file an annual statement of financial interests for 

the preceding year. 65 Pa.C.S. §1104. The State Ethics Act requires disclosure of the 

sources of gifts worth $250 or more in the aggregate per calendar year per source, 

including the value and circumstances of each gift. 65 Pa.C.S. §1105(b)(6). Gifts 

received from certain close family members and friends are exempted from the disclosure 

requirement when the circumstances make clear that the motivation for the gift was a 

personal or family relationship. Id. This exemption does not apply to gifts from friends 

who are “registered lobbyists.” Id.  

 

IV. Conclusion 

 

Thank you for your concern about compliance with the new City gift law and for 

seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on the 

facts you have provided as stated here. If you have questions about scenarios that vary 

from these facts, you should ask for specific advice on the application of the law to those 

particular facts. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable reliance 

on opinions issued to them and not be subject to penalties under the laws within the 

Board’s jurisdiction, unless they have omitted or misstated material facts in their 

requests. Code §20-606(1)(d)(ii); Board Regulation 4, ¶4.12.  
                                                      
4
 Under the State Ethics Act, an objective analysis is applied to determine if an individual qualifies as a 

public employee, which is defined as: 

  

Any individual employed by the Commonwealth or a political subdivision who is 

responsible for taking or recommending official action of a nonministerial nature with 

regard to: (1) contracting or procurement; (2) administering or monitoring grants or 

subsidies; (3) planning or zoning; (4) inspecting, licensing, regulating or auditing any 

person; or (5) any other activity where the official action has an economic impact of 

greater than a de minimis nature on the interests of any person.  

  

65 Pa.C.S. §1102. Persons who report directly to heads of agencies are generally considered public 

employees. 51 Pa. Code §11.1. 
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Since you requested a non-public opinion, the original Opinion issued to you will 

not be made public. As required by the City Code, this version of the Opinion that has 

been redacted to conceal facts that are reasonably likely to identify you is being made 

public. Please let me know if you have any questions. 

 

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS 

  

Maya Nayak 

General Counsel 

 

 

 

 

 

cc: Michael H. Reed, Esq., Chair 

 


